Logo-Momsandmore.png

Zwijgen over je moederrol op je werk?

Masker

Na mijn opleiding Internationale Bedrijfskunde had ik het idee dat ik als professional pas succesvol was als ik een groot team aanstuurde, bij voorkeur bij een multinational met een geweldig salaris. Vanzelfsprekend zou ik gehuld zijn in mantelpak met bijbehorende pokerface om mijn imago als professional kracht bij te zetten. Dit is jarenlang mijn definitie geweest van een succesvolle carrière.
Door ervaring denk ik daar inmiddels anders over: je bent pas succesvol wanneer je je ware ‘ik’ toont, authentiek bent en datgene doet waar je voor in de wieg bent gelegd. Dat betekent ook, dat je als mens jezelf laat zien.

Oproep voor de werkende moeder

Daar denkt niet iedereen hetzelfde over. Zo roept Janneke van Heugten in haar blog werkende moeders op om niet te praten over het moederschap. Wordt er naar je familiestatus gevraagd, draai daar dan omheen, adviseert zij. Anderen kijken namelijk stereotype aan tegen werkende moeders. Laten we er eerst voor zorgen wij als vrouw voor vol worden aangezien in de werkende maatschappij, vindt ze.

[Tweet “Houd je mond over je moederrol op je werk”]

Naar mijn mening doet het verhullen van je moederschap ontzettend afbreuk aan wie je bent, aan een belangrijk, zo niet het belangrijkste deel van je leven. In een ouderwetse, masculiene zakenwereld ben je voor een heel groot deel van je week geen moeder, echtgenote of vriendin, maar werknemer of opdrachtnemer. Maar volgens mij maakt ook dat wat je hebt ervaren buiten de zakelijke muren wie je bent en wat je als professional meebrengt.

De professionele moeder

Janneke van Heugten benadrukt de nadelen van het moeder zijn op je werk, maar ze vergeet de voordelen. Veel mannen (en vrouwen) kennen moeders als multitaskers, doorzetters en rasechte organisatoren. Juist deze kwaliteiten maakt je extra goed in wat je doet. Als je je moederschap niet verbergt op je werk wek je volgens Janneke de indruk dat je je werk er een beetje naast doet. Als je als vrouw je werk er een beetje naast doet, komt dat in jouw uitstraling en motivatie, woorden en daden snel genoeg naar voren, of je nu moeder bent of niet.

Stilzwijgen werkt averechts

Wat Janneke stelt, houdt de vooroordelen juist in stand, vind ik. Ik denk dat elk zichzelf respecterend mens zich ook niet het bos in laat sturen met ontwijkend gedrag. Het werpt vragen op en je creëert ruimte bij de ander om de familiesituatie zelf in te vullen. Elke vrouw die geen kinderen heeft zou dit namelijk direct zeggen.
Moeder zijn maakt onderdeel uit van je leven als vrouw. Wees daar trots op en zoek op je werk zelf de juiste harmonie tussen je moederrol en je rol als werkende.
Ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt! Laat hieronder jouw reactie achter.

Lees hier Janneke van Heugtens blog.


Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

3 Responses

  1. Waarom verbergen? Als je jezelf moet zijn waarom liegen. Ik be supertrots op mn kids en superhappy op mn werk. Ik snap ook niet waarom mensen altijd moeten fronsen als ik zeg dat ik 40u werk, of te horen krijg, ja maar als je vriend werkte, ging je vast wel minder werken. Waarom?!? T gaat prima zo, ik happy kids happy! door t te verbergen ga je alleen maar een stereotype in stand houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.