Logo-Momsandmore.png

Work-Life balance bestaat niet.

Work-Life balance

Deze week werd ik voor een glossy geïnterviewd over work-life balance. Ik kreeg de vraag wat dit betekent voor mij, een werkende moeder met 2 kids. Hoe ziet mijn balans er uit? Dit als reactie op een uitspraak van Ivanka Trump, de dochter van…, die heeft gezegd dat work-life balance niet bestaat. Zij stelt dat het gaat om continue aandacht geven aan je belangrijkste en meest urgente prioriteiten.

Ik kwam tot het schokkende inzicht dat Ivanka gewoon gelijk heeft. Dat Work-Life balance complete onzin is als je work-life balance ziet als dat de tijd, aandacht en energie die je stopt in je werk altijd gelijk is aan de tijd, aandacht en energie die je stopt in je privé. Naar mijn mening schommelt de balans altijd heen en weer op zoek naar het perfecte evenwicht en zodra dat is bereikt wordt de balans weer in beweging gezet omdat het leven nu eenmaal dynamisch is. De ene dag helt de balans meer naar work, de andere dag meer naar life. En dat is ok.

Work-Life integration: 24/7 in spagaat

Ook het blad Fortune meldt dat work-life balance op z’n retour is. Dat we tegenwoordig moeten spreken over work-life integration omdat de grens tussen werk en thuis steeds verder vervaagt.

[Tweet “Work-Life balance is complete onzin!”]

Echter, met het vervagen van deze grenzen ligt er ook een dikke valkuil op de loer. Zo merk ik in mijn praktijk dat een van de uitdagingen waar werkende moeders flink mee worstelen is het mee naar huis nemen van hun werk, hun werkzorgen en hun werkstress. Door de vervaagde grenzen krijgen zij moeite met ontspannen, met de knop omzetten, met nee tegen het werk te zeggen. 24/7 beschikbaarheid, loyaliteit en inzet wordt dan steeds meer de norm.

Als eigen ondernemer ‘ben’ ik mijn werk. En ook al heb ik thuis en werk fysiek gescheiden, het werkelijk loskomen van mijn werk als ik thuis ben is knap lastig. En soms verkeer ik dan ook in een flinke spagaat doordat werk en privé zo door elkaar lopen. Willen we dat eigenlijk wel, die integratie van werk en leven waarin we altijd het gevoel hebben ‘aan te moeten staan’?

Work-Life harmony: exit schuldgevoel

Ik streef dan ook naar work-life harmony. Dat mijn werk en mijn leven in harmonie zijn met elkaar. Er is een continue flow tussen die twee, een soort golfbeweging, waarbij de een zich tijdelijk aanpast aan de ander. Mocht werk of privé op een gegeven moment te veel tijd, energie, en aandacht gaan vragen ten koste van de rest waardoor de harmonie zoek raakt, dan gaat dit aan je knagen, wringen en etteren en word je tot actie gedwongen zodat er weer een natuurlijke beweging ontstaat.

Dus op het moment dat je met je hoofd bij je werk zit terwijl je thuis met je kind aan het puzzelen bent, voel je dan niet schuldig zolang jij onder aan de streep harmonie ervaart. Op het moment dat je niet langer lekker in je vel zit en je een dosis energie en geluk mist, dan heb je iets in je leven of werk te veranderen. Dat is dan jouw call-to-action. Trek aan de bel, en ik geef je met alle liefde een reality check zodat je in no-time weer harmonie ervaart.


Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.