Logo-Momsandmore.png

Wisselbaden voor Moeders

wisselbaden voor moeders

Daar zit je dan op je bank, flink zwanger te zijn, omringd door een berg zwangerschapsboeken en babybladen, zwangerschapswebsites in de favorieten van je computer, zwangerschapsapps op je mobiele telefoon en op de achtergrond Barbies Baby op TV terwijl de herhaling van Babyboom nog op je staat te wachten. Je hebt net je afspraak bij de verloskundige gehad, morgen heb je een cursus Zwangerschap en Bevallen, en de dag daarna een voorlichtingsavondje Borstvoeding. Je hebt het er maar druk mee. Op straat spreken vreemden je aan hoe het met je gaat, mensen staan voor je op in de bus en het lijkt of je man nog net iets liever voor je is dan anders. Je bent zwanger en bijzonder want je bent bezig het meest mystieke op de wereld te creëren: een nieuw leven. En dat zal je weten ook: je hoeft maar een kik te geven en je wordt ondersteund aan alle kanten. Een heerlijk warm bad!

En dan is het zover, je kleintje heeft na flink veel bloed, zweet en tranen het levenslicht gezien. De eerste week of wat ben je door de liefdevolle verzorging van de kraamhulp en je naasten min of meer doorgekomen maar dan is het zover: je gewone leventje begint weer. Manlief draait weer als vanouds een volle werkweek en het nieuwtje van je bevalling is er inmiddels wel een beetje vanaf. Maar niet voor jou, voor jou is alles anders!

De Koude Douche

Toen mijn dochter geboren werd vielen die eerste maanden (ja, niet enkel die eerste week!) mij vies tegen. Geheel uit mijn ritme, totaal ondersteboven van wat mij nu was overkomen, uit balans door de razende hormonen, en met een gigantisch tekort aan slaap (in veel landen ook ingezet als martelmethode) ging al mijn energie naar de dagelijkse verzorging van mijn dochtertje. Ik had mijzelf totaal op een zijspoor gezet, ergens onderaan de dagelijkse to-do-list, en snakte naar alle liefdevolle boeken, magazines, websites, apps, tv programma’s, organisaties, verenigingen, en specialisten die mij (MIJ ja, als moeder, en niet alleen mijn baby) liefdevol zouden dragen zoals ze dat tijdens mijn zwangerschap ook hadden gedaan. Maar het bleef stil, ijselijk stil. Ik moest zelf met mijn nieuwe moederschap dealen.

Veel vrouwen ervaren de overgang van overvloedige aandacht voor hun eigen persoontje tijdens de zwangerschap naar de radiostilte na de bevalling als een koude douche. Is de baby er eenmaal dan staat het kindje in het middelpunt van alle aandacht, niet alleen bij de ouders maar ook bij de hele wereld daaromheen. En jij als moeder zet je tanden op elkaar en gaat vooral door, zonder zeuren ver over je grenzen heen, en je trekt pas aan de bel als het al te laat is.

Tips om jezelf in het stralende middelpunt te zetten

Een betere wereld begint bij jezelf, dus daarom kan jij als moeder hier wat aan doen. Begin met het creëren van je eigen warme bad. Hieronder de top 5 tips van Moms&More om jezelf eens in het stralend middelpunt te zetten:

[olist]

 • Wees trots op jezelf! Je levert een ongelooflijke prestatie door moeder te zijn. Waardeer en beloon jezelf daarvoor met iets waar je blij van wordt. Koop een bos bloemen, gun jezelf een nieuwe coupe, of trakteer jezelf op die high heels.
 • Neem tijd voor jezelf. Onthoud goed: mensen kunnen je geen tijd geven, die kan je enkel zelf nemen! Het is belangrijk voor zowel lichaam als geest om regelmatig een time-out te nemen. Regel een paar extra uurtjes slaap, neem tijd om een goed boek te lezen, of plan misschien een bezoekje aan je vrienden om daar lekker bij te tanken.
 • Stel wat minder hoge eisen. Ja, je hebt je voorgenomen de allerbeste moeder voor je kind te zijn, en de aantrekkelijkste vrouw voor je man en de leukste vriendin voor je vriendinnen, maar echt: goed is goed genoeg!
 • Lach en ontspan! De moeilijkste momenten worden wat minder moeilijk als je de humor er van inziet. Zoek je positiviteit op en maak het wat luchtiger. Jij bepaalt hoe je een situatie ervaart. Dus relax in je emoties als schuldgevoel, irritaties en onzekerheid. Het hoort erbij dus lach er om.
 • Zoek en vraag hulp. Hulp voor je baby is er genoeg, maar hulp voor jou als moeder komt vaak niet zomaar aanwaaien, daar moet je om vragen. Voel je niet bezwaard want indirect doe je dit ook voor je baby. Als jij goed in je vel zit, voelt je kind dat ook.
 • [/olist]

  Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken in je moederschap?
  Moms&More staat voor jou klaar!
  Klik hier en neem contact op!

  Sharing is caring

  Related posts

  A silent rebel or blood on your face?

  In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

  A hateful love note

  A hateful love note

  This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.