Logo-Momsandmore.png

Wél blauwe vinkjes maar geen enkele reactie…

no show

Twee blauwe vinkjes. Ze heeft mijn appje dus gezien. Maar het blijft stil aan de andere kant. Doodstil….

Een paar weken geleden sprak ik Mirella (naam gefingeerd vanwege haar privacy). Ze heeft een hoge positie in het leger maar zit inmiddels al een aantal maanden thuis. Burn-out. Op. Er helemaal doorheen.

De combinatie van gezin, werk en studie was haar teveel geworden. Hierdoor was ze de controle verloren en raakte ze letterlijk en figuurlijk verkrampt. Terwijl ze praatte biggelde een traan langs haar wang. ‘Nikolien, ik hebt gefaald. Ik schiet tekort en niks lukt’. Ze moest moeite doen om haar emoties in bedwang te houden. Zeker toen haar dochtertjes, twee mooie blonde meisjes, even nieuwsgierig de kamer in kwamen lopen om te checken wat mama nu allemaal wel niet aan het doen was.

Ze vervolgde haar verhaal. ‘Ik kan hier niet mee dealen, ik ben er helemaal klaar mee’. Ze had inmiddels via haar werk wat hulp gekregen maar dat zette geen zoden aan de dijk. En ze merkte dat ze in een negatieve spiraal zat en dat dit ook groot effect had op haar relatie en -nog erger- op haar meiden.
Dus ze deed wat elke moeder zou doen: ze nam verantwoordelijkheid en zocht naar een oplossing.

Ik bood haar aan te gaan starten met het PowerMom met Passie – Programma. We zouden dan met behulp van Creatrix®, dé methodiek voor vrouwen die vast zitten, flink aan de slag gaan met al haar negatieve emoties en beperkende overtuigingen. En dan niet als quick-fix, of als strategie om er mee om te leren gaan. Nee, we zouden dan echt tot de wortel, de kern gaan. En het daar voor eens en altijd oplossen. Ik gaf haar hier zelfs resultaatgarantie op.

Ze zei hier direct en volmondig ‘ja’ op.
En omdat ze in zo’n rotsituatie zat, zette ik dezelfde dag nog ons traject in gang. Zodat we zo snel mogelijk konden gaan beginnen met haar sessies.

En toen bleef het stil….

Een paar dagen later appte ik haar. Of ze alles goed ontvangen is en of ze ergens tegenaan loopt. Ik zie dat ze mijn bericht gelezen heeft. Maar krijg geen enkele reactie.

Een week later appte ik haar weer. Blauwe vinkjes, maar doodse stilte.
En ondanks meerdere contactpogingen: het bleef stil.

Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ze is een ghoster.
Natuurlijk vind ik dit onbehoorlijk, onfatsoenlijk en respectloos. Zeker van een militair had ik dit echt niet verwacht. Ik cancel dan ook haar programma en ga weer door. Next…

En toch kan ik niet stil blijven en schrijf ik deze tekst omdat ik voel dat het verhaal van Mirella een voorbeeld is van een heel groot probleem onder vrouwen. Een probleem waarvan ik deep down voel dat ik daar wat mee moet gaan doen. Ik weet alleen nog niet precies wat. Dus laat deze blog de eerste stap zijn.

Dat probleem is het ghosten, niet doorpakken, verdwijnen, verstoppen, kop in ‘t zand steken, afspraken niet nakomen en je shit niet ownen. Dat probleem is blamen, jezelf klein houden en onzichtbaar maken. En dat allemaal op het moment dat puntje bij het paaltje komt. Als het niet langer gaat om mooie voornemens en loze woorden, maar om werkelijke actie, om doen om echte verandering.

Waarom doen vrouwen dit?
Het zit zo: het onderbewuste wil altijd van de pijn weg en naar plezier toe. Dus op het moment dat je met pijn wordt geconfronteerd (iets wat natuurlijk mijn werk is: je werkelijk bewust maken van wat nou die kern is van het gedoe dat je ervaart, het probleem achter het probleem zeg maar, en dit oplossen) zal de natuurlijke beweging hier van wegrennen zijn. Daarom dat het ook zo moeilijk is diepe blokkades in je eentje op te lossen, je komt niet gemakkelijk zelf bij die wortel.

Daarnaast heb je ook nog eens je ‘veiligheidsmechanisme’. Dit is het onderbewuste mechanisme dat je in veiligheid wil houden. Niet gelukkig, niet tevreden, niet succesvol. Nee, enkel veilig. En dat mechanisme heeft geleerd dat hoe naar, onbevredigend, of zwaar je huidige situatie ook is, het in ieder geval wèl veilig is, want je leeft nog. En als je op het punt staat om een transformatie aan te gaan in je leven, dan schiet dit mechanisme gelijk in de verdediging, want verandering is per definitie onveilig. En zal het alle strategieën inzetten om je van je voorgenomen verandering weg te houden. Dit door bijvoorbeeld uitstelgedrag, door allerlei ‘ja maars’ op te werpen en (te) vaak ook door ghosten.

Soms is deze onderbewuste beweging groter dan fatsoensnormen. En -zeker voor vrouwen die niet weten dat dit mechanisme je flink kan saboteren- soms ook groter dan de bewuste wil en wens om te veranderen.

En dat maakt me droevig en tegelijkertijd ook vastberaden. Want wat laten alle Mirella’s van deze wereld wel niet liggen? In ieder geval hebben ze onnodig veel pijn, boosheid en verdriet. Houden ze zichzelf gevangen in hun blokkades en leven ze niet het leven dat ze zouden kunnen leven. En wat betekent dit voor de kinderen van deze Mirella’s?

Stiekem hoop ik dat Mirella dit bericht leest. Niet om te horen dat ik haar ghosting niet netjes vind. En ook niet om alsnog met mij een traject aan te gaan. Ik kan en wil namelijk alleen maar werken met vrouwen die er echt klaar voor zijn. Nee, het is om haar bewust te maken dat ze een keus heeft. Dat de reden van haar stilte ook de oorzaak is dat ze elke dag met schuldgevoel, onzekerheid en de overtuiging niet goed genoeg te zijn op blijft staan en naar bed blijft gaan. Dat ze een verantwoordelijkheid heeft naar haar kinderen om hun rolmodel te zijn en dat ze het waard is om gehoord te worden en gelukkig te zijn.

En niet alleen Mirella. Jij ook!

Sta jij in standje overleven? Ben je ongelukkig, heb je een kort lontje, voel je je gefrustreerd?

Meld je dan nu aan voor de GRATIS online Mama Masterclass – Van Frustratie naar Flow voor drukke moeders!

Dit ga ik je leren:

– Waarom work-life balans een grote illusie is en juist voor nog meer gedoe zorgt (ja echt!).
– Waarom al die self-help boeken, tips en adviezen niet voor je werken.
– Waarom het voor vrouwen gewoon allemaal anders werkt dan voor mannen.
– Wat er dan wél voor gaat zorgen dat je happy gaat zijn met je werk en je leven.
– Inclusief 2 snelle ‘eerste hulp bij emoties’ processen.

Zodat je gaat leven in plaats van overleven en weer die vrouw gaat worden die je graag zou willen zijn.

SCHRIJF JE HIER IN

Liefs,
Nikolien

Sharing = Caring ? Dus deel dit bericht, want misschien verander je daarmee wel het leven van een andere vrouw!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

One Response

  1. Hoi Nikolien,
    Het zijn echt niet alleen vrouwen die dit doen. Mannen doen dit ook, alleen dan is de vorm wat anders.

    Het is griezelig om voor jezelf op te komen, omdat het oog zo gauw gelabeld wordt met “egoïsme”. Als je dat doet heb je alleen niet begrepen dat jij lekker in je vel moet zitten om er oom voor anderen te kunnen zijn.

    Swier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.