Logo-Momsandmore.png

Wanneer alles en iedereen belangrijker is dan jij

prioriteiten

Huilend zat ze tegenover me op Zoom, mijn lieve cliënte uit Zweden. Ik noem haar voor het gemak maar even Inge. Inge is single mom, heeft 3 kinderen, is net haar eigen bedrijf gestart en zat er volledig doorheen. Met dikke tranen over haar wangen biggelend en blosjes van schaamte, vertelde ze me dat ze zo ontzettend verlangde naar een weekje alleen, zonder kids. Dat ze zo graag een leuke moeder voor haar zoon en dochters wilde zijn, maar dat ze op was en niet meer aan zichzelf toe kwam. Dat ze alleen maar schreeuwde, snauwde, regelde, organiseerde, rende en overleefde.

Ook binnen de Club voor Drukke Moeders delen moeders hun eerlijke struggles. De zoektocht naar wat meer work-life balans, meer ontspanning en vooral wat meer tijd is een hot topic.

Work-Life balans bestaat niet

Wie mij al wat langer kent weet dat ik niet geloof in work-life balans.
Immers een balans is iets wat stil staat, niet in beweging is. En ik weet niet hoe het zit met jouw leven, maar mijn leven staat nooit stil. Is altijd in beweging. En juist de boel in balans proberen te houden brengt frustratie met zich mee. Want op het moment dat je voor je gevoel die balans gevonden hebt, gebeurt er wel weer wat onverwacht en glipt die balans door je vingers.
Maar hoe zit dat dan met meer ontspanning en tijd? Iets wat je door work-life balans zou moeten krijgen (maar dus niet gebeurt).

Ontspanning volgt uit het samenspel van controle hebben over je leven, los kunnen laten wat je los moet laten en vertrouwen voelen in jezelf en anderen. Dit is er niet als je achter jezelf aan blijft rennen. Als je de regie kwijt bent. Als je voor je gevoel geen tijd hebt.

Geen tijd hebben is bullsh!t

En hier komt de clou. Het gaat niet om geen tijd hebben! Geen tijd hebben is echt onzin. Waarom je in standje overleven staat is omdat je geen prioriteiten stelt. Als alles en iedereen belangrijk(er) is, en voor gaat op jou, en op wat jij nodig hebt.

Als jij jezelf wegcijfert, achteraan zet, en jezelf tot lijdend voorwerp bombardeert. Als jij niet meer aan het roer staat van je eigen leven, maar je buitenwereld je doen en laten gaat bepalen.
En natuurlijk, als moeder zijn je kids je allerhoogste prioriteit. Maar we weten ook allemaal dat als wij niet goed in ons vel zitten, ongelukkig zijn, uit ons slof schieten, druk, gestresst en moe zijn de kinderen hier ook echt last van hebben.

Nog even los van het feit dat jij een rolmodel voor je mini’s bent. Wat leer je ze aan als je jezelf wegcijfert?

Ik mag nu nog niet ontspannen

Waarom we geen prioriteiten stellen en niet meer regie, ruimte en ontspanning in ons leven creëren komt door ons schuldgevoel, de overtuiging dat we niet goed genoeg zijn, een slechte moeder (of vrouw/vriendin/dochter/…) zijn, dat we het niet waard zijn. Of dat we het niet verdienen. Dat we eerst het huis moeten hebben gestofzuigd, de boel aan kant moeten hebben, de administratie gedaan moeten hebben, de kasten uitgezocht, en wat we allemaal nog wel niet meer op die eindeloze to-do list hebben staan, voordat we mógen ontspannen

Herkenbaar?

Als het hoog tijd voor je is om prioriteiten te gaan stellen en zo weer grip krijgt op jezelf en je leven, rust en ontspanning kan ervaren, los kan laten en daardoor vertrouwen kan voelen, heb ik een simpel stappenplannetje voor hoe je nu prioriteiten kan stellen.

Hoe kan ik prioriteiten stellen? Een stappenplan!

1. Stel jezelf de vraag “Wat is nu belangrijk voor MIJ?”. Niet wat anderen vinden of verwachten, het gaat over jou. Maak hier een lijst van.
2. Splits die lijst in ECHT BELANGRIJK en NIET ZO BELANGRIJK
3. Splits de twee lijsten vervolgens in URGENT en NIET URGENT
4. Je hebt nu 4 lijstjes:
    a. Echt belangrijk & Urgent
    b. Echt belangrijk & Niet urgent
    c. Niet zo belangrijk & Urgent
    d. Niet zo belangrijk & Niet urgent

De dingen in Lijstje A staan hoog op je prioriteitenlijst. Deze hebben nu jouw tijd en aandacht nodig. Ga dit nu doen.

Lijstje B bevat items die je kan gaan inplannen in je agenda voor later, of misschien wel uitbesteden aan anderen.

Op Lijstje C zullen over het algemeen dingen terecht komen die voor anderen belangrijk zijn, maar minder voor jou. Besteed ze uit (aan je kinderen misschien?) of laat ze lekker op je lijstje staan.

Lijstje D zijn je tijdverspillers. Laat ze los.

Het succes van dit stappenplan staat of valt met keuzes kunnen en durven maken over wat voor JOU echt belangrijk is. Dus niet primair voor je kids, partner, werkgever, cliënt, familie, vrienden etc.
Want uiteindelijk zullen zij veel meer aan je hebben als je ontspannen, vrolijk, kalm, positief en blij bent.

Geheim wapen voor ‘Ja, maars’

Pratend met mijn Zweedse cliënte Inge waar ik je eerder over vertelde, bleek een week me-time voor haar nu Echt Belangrijk & Urgent. Alleen toen ik haar voorstelde om dit dezelfde dag nog te regelen, kwamen de ‘Ja, maars’: Ja, maar ik kan toch niet een week weg. Ja, maar ik heb het te druk. Ja, maar ik ben dan een slechte moeder. Ja, maar ik voel me schuldig….

En deze ‘Ja, maars’ zouden haar tegenhouden en haar in de negatieve spiraal laten als ik niet direct mijn geheime wapen inzette: Creatrix®

Creatrix® is dé methodiek speciaal en alleen ontwikkeld voor vrouwen die onmiddellijk korte metten maakt met saboterende gedachten, overtuigingen en gevoelens. Met direct en blijvend resultaat.
Binnen een uurtje was Inge dan ook verlost van haar zelfsabotage en voelde ze zich in control, ontspannen en kon (en mocht ze van zichzelf) de juiste keuzes voor haar maken. Een weekje me-time heeft ze nu geregeld. Zonder schuldgevoel.

Wil jij dit ook? Plan dan nu gelijk een vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in. Dan bespreken we of ik jou ook met Creatrix® kan gaan helpen.

Klik hier!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.