Logo-Momsandmore.png

Vrouwen zijn helemaal niet op zoek naar balans!

no show

Als je work-life balance googlet dan word je om je oren geslagen met honderden, zo niet duizenden, blogs, artikelen, top 10 tips, must do’s en adviezen. Er zijn ook tig boeken over geschreven, er worden dagelijks workshops gegeven en het is een favoriet onderwerp in de moeder glossy’s.

Met alles wat er over Balans te lezen, horen, zien en leren is, waarom is het dan voor zo ontzettend veel vrouwen nog zo’n groot probleem? Je zou toch verwachten dat met alles wat we over Balans voorgeschoteld krijgen, dit toch helemaal geen issue meer zou moeten zijn?
Statistieken laten echter heel wat anders zien. Voor zo’n 60 procent van de werkende moeders is work-life balance een probleem, en het is met 70% de grootste stressfactor voor vrouwen op hun werk.*

(*Bronnen: PEW Research Center – Survey of parents with children under 18, 2015 / Linkedin Learning – Stress at Work Report, April 2019)

Best schokkende cijfers. En hoe kan dat nou?

Het is niet de oplossing

Lange tijd heb ik ook work-life balance als dé oplossing voor ongelukkige moeders zien. Ik was een van die vele coaches voor moeders die a die geijkte tips en tricks gaf. Ik was ook een van die vele coaches die geen echte blijvende doorbraken en transformaties zag bij mijn cliënten. Sterker nog, wat ik zag gebeuren is dat vrouwen na verloop van tijd gewoon weer terugvielen in oude patronen en gedoe.

Hoe was dat nou mogelijk?
Daar moest en zou ik het antwoord op vinden!

Na een immense zoektocht -waarbij ik zelfs in Australië belandde- vond ik eindelijk het antwoord.
Work-life balance bestaat helemaal niet! En vrouwen zijn helemaal niet op zoek naar balans!

Laat me je uitleggen hoe dit zit.

Allereerst impliceert balans iets wat stilstaat, iets wat van links naar rechts bewegend is met als ideale uitkomst stilstand. Maar je leven staat nooit stil (en zouden we dat überhaupt wel willen?). Elke dag gebeuren er onverwachte dingen. En de ene dag zit je nu eenmaal vol in de deadlines en een andere dag ben je compleet gefocust op je zieke kind. Ons leven is iets dynamisch. Blijft van links naar rechts gaan, en is dus verre van statisch.

Balans is dus niet ‘t juiste woord. Een beter woord is harmonie misschien?

Geen Levenswiel maar een Cocktail

En dit is nog niet alles. Je hebt misschien wel eens van het Levenswiel gehoord. Dit is een coachingsinstrument waarbij je je leven in een stuk of 7 sectoren kadert: carrière, geld, gezondheid, vrienden en familie, je relatie, persoonlijke groei, plezier en ontspanning en je fysieke omgeving. Vervolgens geef je deze sectoren – of partjes van het wiel- cijfers. 10 is ideaal. Je streeft er naar alles 10 te hebben want op die manier rolt je wiel goed door. Alles minder dan een 10 maakt dat je wiel niet goed kan rijden en je onbalans ervaart. Dit instrument meet dus hoe het zit met je balans en geeft inzicht geeft in waar je nu staat in je leven. Klinkt als een handige tool, maar…

In de shaker

Vrouwen delen hun leven niet op in partjes, hokjes en vakjes! Bij vrouwen worden alle sectoren van het leven in een grote shaker gedaan en er komt één cocktail uit. En deze cocktail kan een heerlijke cocktail van harmonie en flow zijn. Of een hele vieze cocktail. Eentje waarin alle ingrediënten met elkaar botsen.

Wij vrouwen shaken, mengen, verbinden en verweven alles met alles. Om je een voorbeeld te geven: Een klant zegt nee tegen je aanbod, je neemt dit persoonlijk op want ‘je bent niet goed genoeg’ en ‘je faalt altijd’. Je wordt hier gefrustreerd van want dit is net zoals thuis, want ‘niks lukt en je bent geen goede moeder en komt vaak te laat op de kinderopvang’ omdat je ook ‘altijd alles zelf moet doen’, want als ‘je man je vaker in het huishouden en met de kids zou helpen’ zou ‘alles netter zijn en zou je vaker kunnen sporten en die kilo’s teveel kunnen kwijtraken’ en dan ‘zou je gelukkiger en succesvoller zijn’.

Zie je hoe die ene nee van die klant een hele domino in gang zet op allerlei fronten en daarmee allerlei andere partjes van het wiel aanraakt?

Wij vrouwen koppelen namelijk het ene niet los van het andere. Of in ieder geval 4 van de 5 vrouwen doen dat niet. Mannen doen dat wel want hun hersenen werken anders. Je kan het zien alsof zij voor elk partje van het Levenswiel, en voor alle onderwerpen binnen dat specifieke partje, een apart laatje hebben. Dit laatje gaat alleen open wanneer het nodig is en voor de rest van de tijd blijft het gewoon dicht. Bij vrouwen zijn alle laatjes tegelijk open en de inhoud van die laatjes zit door elkaar. Als een grote brei van informatie en onderwerpen dat allemaal met elkaar gelinkt zijn door onze overtuigingen en emoties. En deze overtuigingen en emoties bepalen uiteindelijk hoe onze cocktail gaat smaken!

Je eigen signatuur

Ik noem dit interferentiëren (geen idee of dit een echt woord is ?) en emotionaliseren. Dit betekent dat we een andere betekenis en daarmee gevoel aan zaken geven dat dat ze werkelijk hebben. Bijvoorbeeld een vriendin zegt nee op je voorstel om wat te gaan drinken. En wat denk jij? Hoogstwaarschijnlijk iets in de trant van ‘Wat heb ik fout gedaan’ of ‘Ze vindt me niet leuk’ en dit brengt vervolgens allemaal emoties met zich mee als onzekerheid, verontwaardiging of verdriet wat vervolgens resulteert in kortaf doen naar je man en kinderen. Dit kom doordat we aan een gebeurtenis -vanuit onszelf en de percepties die we hebben- betekenis en gevoelen hangen. En vervolgens zetten we deze vervelende overtuigingen en emoties die ontstaan bij de ene gebeurtenis ook door naar andere partjes van ons Levenswiel. En daarmee geven we onze cocktail onze eigen signatuur.

Waar zijn we dan wel naar op zoek?

Dus waar zijn we dan wel naar op zoek, als het niet balans is? Dat is het loskoppelen van de partjes van het Levenswiel, door het loskoppelen van de niet ondersteunende overtuigingen en de bijbehorende negatieve emoties.

Dus even terugkomend op het eerdere voorbeeld met die klant. Als die klant nee tegen je zegt is de interferentie dus het denken van ‘niet goed genoeg’ en de emotie is de frustratie die je voelt. Deze gedachten en gevoelens plak je vervolgens op allerlei andere gebieden in je leven waar je je gefrustreerd over voelt zoals thuis, kinderen, man, sporten, kilo’s en succes. Dus de emotie zet die hele domino in gang.

En waar wij vrouwen naar snakken is dat de nee van die cliënt gewoon een nee is en dat we het in het partje van het Levenswiel kunnen laten daar waar het hoort en dat het niet een hele negatieve domino in gang zet.
Dit doen we dus door het loskoppelen van de partjes en de partjes niet langer negatief met elkaar te verbinden door te interferentiëren en te emotionaliseren.

En hoe bereiken we dat dan? Dit door negatieve overtuigingen en bijbehorende nare emoties die leiden tot een negatieve neerwaartse spiraal om te zetten naar positieve overtuigingen met opbouwende emoties dat zorgt voor een opwaartse spiraal. Met andere woorden: alle negatieve overtuigingen en emoties die getriggerd worden bij een bepaalde gebeurtenis los te laten en te transformeren naar positieve overtuigingen en gebeurtenissen zodra die gebeurtenis er is.

Dus in het voorbeeld van je vriendin die nee zegt tegen je voorstel om wat te gaan drinken dat je gaat denken en voelen: jee wat fijn dat ze zo open haar grenzen bij me aangeeft en je voelt je verbonden.

Vrouwen moeten dus stoppen met het zoeken naar work-life balance, want 1.) het bestaat niet en 2.) ze zoeken eigenlijk naar de kalmte, rust en vrede van het hebben van positieve overtuigingen en emoties.

En wat ze dus zoeken, en wat jij dus misschien ook wel zoekt, is Creatrix®. Creatrix® is speciaal ontwikkeld voor vrouwen en zorgt er voor dat je snel, diepgaand en blijvend van je negatieve emoties en overtuigingen afkomt en dat ze worden omgezet naar positieve emoties en overtuigingen. Dus geen smakeloze, vieze, niet te drinken cocktail, maar in de plaats daarvan een heerlijke, sprankelende, harmonische cocktail. En dat is wat we werkelijk willen, toch?

Getriggerd? Boek dan nu een kennismakingsgesprek met me. Klik hier!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.