Logo-Momsandmore.png

Ik voel geen voldoening

doelen stellen

“Ik heb een fijn leven en mag niet echt klagen, maar ik voel gewoon geen voldoening. Er mist een puzzelstukje…”

En vervolgens geef je jezelf de schuld. Heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dat je faalt. En dat als je nu nog maar harder werkt, nog meer je best doet voor work-life balans en maar super gefocust blijft op je doelen dat je geluk, waarde, succes, flow en voldoening gaat ervaren.

Maar als dat dit vervolgens uitblijft, geloof je dat je het niet goed genoeg hebt gedaan en doe je er nog een schepje bovenop: nog meer, nog harder… En zo raak je in standje overleven met alle gevolgen van dien.

Je weet misschien wel dat work-life balans grote onzin is (zo niet, kijk dan HIER en HIER) en dat dat er niet voor gaat zorgen dat je meer voldoening gaat ervaren in je leven.

Maar wist je dat doelen stellen vaak voor vrouwen hiervoor ook niet de oplossing is?

Doelen stellen werkt vaakt averechts

We zijn als vrouwen gewend om doelen te stellen in ons leven en ons werk. En hoe meer SMART deze doelen zijn, hoe beter. Deze doelen zorgen voor focus en een gevoel van controle. Dus als we nu maar consistent en consequent aan onze doelen werken, kunnen we in ons leven alles bereiken wat we maar willen. Maar als we dit niet bereiken, voelt het als falen en nemen we dat onszelf kwalijk.

[Tweet “Doelen stellen werkt vaak averechts voor vrouwen”]

Echter, wat vrouwen niet weten, is dat voor een hoop vrouwen doelen stellen een negatieve impact heeft op hun emotionele, mentale en fysieke staat van zijn. We zijn hier namelijk niet voor gemaakt!

Doelen stellen leidt voor veel vrouwen tot een gevoel van angst, te kort schieten, demotivatie, onzekerheid en spanning. Het zorgt er voor dat het vuurtje van passie dooft en zwaarte, druk en vermoeidheid de kop op steekt. Daardoor kun je je niet goed genoeg voelen, inadequaat, dom, mis je voldoening, en voel je je continue gestresst. Met daardoor weer een grote kans op burn-out en allerlei lichamelijke klachten.

Als vrouw zijn we immers niet gemaakt om consistent doelen na te jagen. Dit met dank aan je hormonen, die er voor zorgen dat je inconsistent bent. Lees meer over je hormonen en wat dat voor je dagelijks leven betekent in dit blog.

Hyper-focus

Ook is het zo dat vrouwen letterlijk anders uit hun ogen kijken dan mannen. Mannen kunnen beter tijd, afstand en ruimte in één keer zien, terwijl vrouwen juist meer subtiele details zien. Je kent vast wel het voorbeeld dat je net naar de kapper bent geweest, je haren een stuk korter zijn én een ander kleurtje hebben. Je wacht op een reactie van je man maar die reactie blijft uit… Terwijl jij het direct ziet als je vriendin haar wenkbrauwen heeft laten waxen.

En, terwijl mannen door doelen juist gemotiveerd raken en door doelen worden aangejaagd, kan de focus die doelen stellen creëert juist leiden tot té veel focus voor vrouwen. Vrouwen zien de wereld immers al zeer gefocust en richten zich van nature al meer op de details. Deze hyper-focus kan bij vrouwen niet tot motivatie maar juist tot stress, druk, spanning, frustratie en angst leiden.

Voorbij je doelen

Dus wat kan je als vrouw hier nu aan doen? Allereerst veel meer leven en werken met begrip van je hormonale cyclus, verder begeleiding krijgen speciaal gericht op hoe wij als vrouw in elkaar zitten –zoals bijvoorbeeld met behulp van Creatrix®-, en daarnaast doelen wat meer loslaten en je richten op de gevolgen van deze doelen. Dus op de resultaten, de outcomes. Dat wat een doel je zou gaan opleveren. Ga voorbij die doelen en laat de precieze weg er naar toe los.

Oogkleppen

Maar terwijl veel vrouwen blijven worstelen met het toch wel mannelijke proces van doelen stellen en bereiken, leidt deze hyper-focus die door doelen najagen ontstaat vaak tot serieuze oogkleppen op.

En door deze oogkleppen mis je kansen, mogelijkheden en oplossingen die juist kunnen leiden tot meer voldoening, waarde, succes en geluk in je werk en je leven. Je ziet (en voelt) immers het grotere plaatje niet en out-of-the-box denken en doen wordt verhinderd. Zodra je die oogkleppen afzet, je die hyper-focus loslaat, is er ruimte voor dingen waardoor je voelt ‘Ja, dit is het!’. Waarvan je intuïtie je fluisterend de weg wijst. Ook al had je dat nooit zo bedacht in je businessplan of 5-jaren planning. Het betekent je hoofd oplijnen met je hart en onderbuik.

Dit kan leiden tot véél meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Tot je werkelijk van waarde voelen, echte voldoening beleven.

Een kriebel voelen

En gaat je hart nu sneller kloppen bij het idee van het hebben van een succesvolle, bloeiende praktijk in het begeleiden van vrouwen die emotionele en mentale blokkades ervaren? Of je nu op dit moment al een coach bent, of misschien iets heel anders doet. Droom je van verschil kunnen maken voor veel vrouwen en toekomstige generaties? Zou je nog vóór de zomer hier mee willen starten? En wil jij je daarmee onderscheiden van al die andere coaches en therapeuten en deel uitmaken van een sterke community die altijd voor jou klaarstaat? Laat dan nu je vooropgestelde doelen en plannen los, en -ongeacht je achtergrond en ervaring- voel of dit een kriebel geeft en wat je intuïtie je vertelt… En ga dan snel naar bit.ly/creatrixvideo

Dit zou best eens voor jou het missende puzzelstukje kunnen zijn!

Ja, ik wil uitvinden of dit het missende puzzelstukje is en ik zo weer meer voldoening in mijn leven en werk krijg! Klik hier!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.