Logo-Momsandmore.png

Ik bemoei me er niet mee

Generaties

Heb je deze week dat filmpje gezien waarin een vader de poepluier van zijn dochter verschoont en compleet over zijn nek gaat?
Dat deze grote stoere kerel zoveel moeite heeft met een luier is op zich al erg vermakelijk. Maar wat ik werkelijk hilarisch vond is zijn opmerking aan het eind: “probeer deze luier schoon te houden totdat mama thuis komt, oké”.
En daar kunnen wij moeders veel van leren. Want hoeveel moeders vinden het wel niet erg lastig om zaken uit handen te geven, zeker als het hun kinderen betreft. In de overtuiging dat wij beter kunnen verzorgen, troosten, opvoeden enz. hebben velen van ons de neiging om alles zelf te willen doen. En als we het wel uit handen geven gaan we dit vervolgens controleren, becommentariëren en daarna over doen.

Ook ik maak me hier regelmatig schuldig aan, bij voorbeeld wat de kledingcombinaties en paardenstaarten betreft die manlief maakt, en dan de ene keer weer het feit dat ik hem te streng vind naar de kids toe en dan weer omdat hij (in mijn ogen) te gemakkelijk is. Inderdaad, een geval van ‘Mom knows best’. Maar wie zegt dat mijn manier het beste is? Gooi ik juist niet mijn eigen glazen in? Want manlief is ook niet gek. Als hij voor de zoveelste keer door mij gecontroleerd wordt en ik zijn werk over doe, zegt hij –heel terecht- doe het voortaan zelf maar.

[Tweet “Mom knows best? Je gooit je eigen glazen in!”]

Mijn Italiaanse schoonmoeder

Om het onszelf dus makkelijker te maken én om je partner in zijn waarde te laten is het belangrijk om los te laten. Maar hoe doe je dat nou? Mijn schoonmoeder heeft mij het volgende geleerd:
Mijn Italiaanse schoonmoeder speelt een grote rol in de opvoeding van mijn kinderen. Zij past een paar keer per week op. Aangezien je niet twee kapiteins op één schip kan hebben, zorg ik er voor dat als zij thuis is ik er niet ben. Ik ga aan het werk, doe de boodschappen en doe die dingen waar ik anders niet aan toe zou komen. En mijn schoonmoeder zwaait bij mijn afwezigheid dan de scepter in huis over de verzorging en de opvoeding. Dit werkt al jaren heel erg goed.
Maar dan de zomervakantie: Elk jaar gaan wij als gezin een paar weken naar mijn schoonfamilie in Italië. Wij verblijven dan samen met mijn schoonouders in één huis. Hoe we het in Nederland geregeld hebben werkt dan niet, ik kan immers niet 3 weken lang het huis uit. Dus er moest een andere oplossing komen. Ik kon kiezen, óf ik ga de strijd aan met mijn betrokken Italiaanse schoonmoeder in haar eigen huis over de hoofden van de kids, óf ik laat haar de kapitein op het schip zijn en geef haar die ruimte en vrijheid zich te bemoeien met de verzorging en opvoeding van mijn kinderen die zij in Nederland ook gewend is te krijgen. En ik kies heel bewust voor dat laatste. Ik trek mij terug en bemoei mij er zo min mogelijk mee.

Ontaarde moeder

Maakt mij dit een ontaarde moeder? Een tijd lang voelde ik mij schuldig. Een tijd lang worstelde ik met het gevoel het als moeder dan niet goed genoeg te doen, niet moeder genoeg te zijn. Totdat ik mij realiseerde dat mijn schoonmoeder mij juist een groot cadeau geeft: de mogelijkheid o los te laten en daarmee krijg ik de tijd en ruimte om weer op te laden. Om voor een paar weken per jaar wel de lusten maar niet de lasten van het moederschap te ervaren. En daarnaast geeft dit mijn kinderen rust en duidelijkheid.
Mijn schoonmoeder heeft mij laten inzien dat hoeveel papflesjes je niet geeft en hoeveel poepuiers je als moeder niet verschoont: je ben en blijft altijd de moeder van je kinderen.

Zou jij ook meer willen loslaten? Meer willen uitbesteden zonder schuldgevoel? Klik dan hier en neem contact op met Moms&More!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.