Logo-Momsandmore.png

Ik beken, ik ben een egoïstische moeder!

Me-time

“Vind je jezelf dan niet egoïstisch als je voor jezelf kiest?”, vraag mede-moeder Hannah me tijdens een verjaardagsfeestje, terwijl zij van haar witte wijn nipt en ik nog een blokje kaas van de schaal pak. Ik moet daar even over nadenken en geef haar vervolgens een eerlijk antwoord: “Ik heb mij lange tijd vreselijk schuldig gevoeld als ik mijzelf niet wegcijferde voor de kids. Ik vond dat je jezelf als moeder gewoon op de laatste plaats te zetten hebt en dat je kinderen voor alles en iedereen gaan, overal en altijd. Je moet altijd klaar staan, helpen, steunen, stimuleren, spelen en vooral leuk en gezellig zijn. En dat wordt niet alleen van jezelf, maar ook door de buitenwereld van je verwacht. Deed ik dat niet dan voelde het alsof ik faalde en het niet goed genoeg deed. Als ik eens voor mijzelf koos dan voelde ik me lui, een slechte moeder en een ontzettend egoïstisch mens. Maar heel eerlijk, door mijzelf voortdurend weg te cijferen werd ik gespannen en gefrustreerd. Ik werd er echt niet leuker op. Dat gevoel dat je van alles moet voor anderen en maar weinig mag voor jezelf vrat energie, en dat zorgde voor een kort lontje waar mijn man en kids de dupe van werden.”
Hannah knikt, dat herkent ze wel. Ze voelt zich vaak onder hoogspanning staan en is daardoor kortaf tegen haar kinderen. En ook de relatie met Jeroen, haar man, is niet meer wat het geweest is, vertelt ze me.

[Tweet “Je bent een egoïstische moeder als je voor jezelf kiest, toch?”]

Het vliegtuig

Ik ga verder: “Weet je, het lijkt de ultieme daad van liefde dat je jezelf opoffert. Dat je jezelf op de allerlaatste plaats zet. Maar ik vind het juist egoïstisch als je dat doet.” Hannah kijkt me wat bevreemd aan. Ik leg haar uit wat ik bedoel: “Als je in een vliegtuig zit en er gebeurt iets waardoor de zuurstofmaskers naar beneden komen, moet je eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat je je kinderen helpt. Dat is heel logisch, want je kinderen hebben jou nodig. Zorg jij niet eerst voor jezelf, dan loop je groot risico dat je je kinderen niet kan helpen en zij in de problemen raken. Met andere woorden: help je jezelf eerst, dan kun je je kinderen ook beter helpen.”
En terwijl ik onze glazen nog eens bijschenk ga ik verder: “Je kunt als moeder niet altijd maar blijven geven. Als jij niet bijtankt door niet je eigen dingen te doen, heb je op een gegeven moment niets meer te geven, simpelweg omdat je leeg bent. Je zou jezelf dus juist vaker op de eerste plaats moeten zetten en voor je gevoel juist egoïstischer mogen zijn. Een moeder met bakken energie die goed in haar vel zit is een leuke en fijne moeder, die veel meer aankan.”

De beste versie van jou

“Ja, allemaal wel leuk en aardig”, zegt Hannah. “Maar hoe doe je dat dan zonder dat je je schuldig voelt?” “Dat is een kwestie van kiezen”, antwoord ik haar.
“Juist wanneer je kiest voor die dingen die belangrijk voor je zijn in je werk, je ontspanning, je sociale leven, je ontwikkeling, groei en gezondheid, ga jij lekkerder in je vel zitten en sta jij sterker in je schoenen. En dit heeft een positieve uitwerking op jezelf en daarmee ook op je gezin, je kids en je relatie. En als je dit merkt ga je je ook minder schuldig voelen. Weet je, het is juist egoïstisch als je niet de beste versie van jezelf leeft, jij jezelf in de schaduw zet en daarmee anderen onthoudt wat jij te brengen hebt. En wat voor voorbeeld geef je je kinderen dan? Het is egoïstisch om niet je volledige potentieel te benutten en om niet goed voor jezelf te zorgen. Zet jij jezelf op de eerste plaats, dan zet je anderen ook op de eerste plaats. Haal het beste in jou naar boven en je doet hetzelfde met je omgeving. Zet dus dat waar jij echt gelukkig van wordt hoog op de agenda, plan dit in!”
“Zo had ik het nou nooit bekeken”, bekent Hannah terwijl haar man Jeroen komt aangelopen. “Hannah, zullen we gaan? Studio Sport begint zo en de kids willen naar huis.” “Gaan jullie alvast maar, ik blijf nog even”, zegt ze, terwijl ze mij een vette knipoog geeft.

shopbag2 momsandmoreVoel jij je gefrustreerd omdat je over je grenzen laat gaan en moeilijk nee kan zeggen? Voel je je gespannen omdat er van alle kanten aan je getrokken wordt en te moe omdat je maar geen rust kan vinden en nauwelijks tijd voor jezelf hebt?
Zet jezelf eens op de eerste plaats en meld je nu aan voor de online Relaxed Mom – Snelcursus. Dan leer ik je hoe je in 21 dagen een meer relaxte moeder wordt!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.