Logo-Momsandmore.png

Hoe stem je af op je moederinstinct en vrouwelijke intuïtie?

no show

Wat ik altijd zo magisch heb gevonden is dat toen de kinderen nog klein waren en ‘s nachts nog gevoed moesten worden, ik altijd net een paar tellen eerder wakker was dan dat zij begonnen te huilen. Ik wíst gewoon dat inslapen gewoon geen zin meer had, want ze zouden binnen no-time wakker worden. Herken je dat?

Dit noemen we moederinstinct. Als moeder weet je dingen. Voel je dingen aan. Is er iets in je onderbuik dat al het rationele overschaduwt.
De meeste vrouwen zijn wel bekend met dit fenomeen, de vrouwelijke intuïtie, een soort zesde zintuig. Maar als je moeder wordt lijkt dit aanvoelen nog sterker te worden.

Intuïtie, vaag of juist een bijzondere gave?

Misschien spreek je er misschien niet zo open over, want: vaag, zweverig, ongrijpbaar. Mogelijk twijfel je aan je intuïtie, omdat het zo ontastbaar is. Omdat het niet bewezen is, niet wetenschappelijk of rationeel. In keuzes die je moet maken bijvoorbeeld, ben je eerder geneigd om experts te volgen, media, rolmodellen, of anderen die er duidelijk en overtuigend iets van vinden. Je gaat daarbij voorbij aan je eigen onderbuik gevoel en vertrouw je niet volledig meer op dat je zelf het beste weet wat goed is voor jou (en je kinderen). Want vertrouwen op iets vaags is eng, spannend, onzeker.

Of misschien beschouw je intuïtie juist als jouw bijzondere gave, iets wat je uniek maakt en anders dan anderen. Vaar je blind op je gevoel en geef je je helemaal over aan iets dat groter is dan jou. Valkuil is dat je misschien dan niet meer aan het stuur van jouw leven zit.

Hoe jij er dan ook tegenaan kijkt: intuïtie is een gevoel, een dieper innerlijk weten en naarmate we ouder worden verliezen velen van ons het contact met dat stuk. Gaan we in ons hoofd zitten want dat is veilig, controleerbaar en begrijpelijk. Terwijl onze intuïtie juist ons kompas is en je helpt de voor jouw beste keuzes te makken, passend bij je hoger goed. Misschien heb je ook wel ervaren dat je rationeel een keuze hebt gemaakt die uiteindelijk niet goed uitpakte en dat je daarna verzuchtte ‘had ik maar naar mijn onderbuikgevoel geluisterd, dit wist ik al’.

Ik kan niet meer voelen

In mijn praktijk kom ik ontzettend veel vrouwen tegen die tegen mij zeggen: “Nikolien ik kan niet meer voelen. Ik zit alleen nog maar in mijn hoofd. En dat hoofd gáát maar door met piekeren, twijfelen en saboteren.” Dit maakt dat veel vrouwen tot stilstand komen: paralyse door overanalyse.

En dat terwijl ons vrouwelijk talent op het afstemmen van een dieper innerlijk weten, hogere waarheid, je hartsgevoel, of hoe je het dan ook noemen wil, vaak zo goed ontwikkeld is. Zeker wanneer je moeder bent geworden. Dit heeft de evolutie namelijk zo bepaald, ter bescherming van je kind.

Alleen schreeuwt onze intuïtie niet zo dominant als ons hoofd, maar fluistert het zachtjes. Kent onze intuïtie geen taal, maar enkel gevoel. Gedachten zijn dus duidelijk aanwezig en intuïtie is juist heel subtiel en moeilijk te benoemen. Gedachten zijn ook vaak gebaseerd op angst, onzekerheden en zijn er om ons veilig in het oude vertrouwde te houden, te beschermen tegen fouten, gekwetst worden, en nieuwe dingen (want onveilig omdat je niet weet wat de uitkomst gaat zijn). Terwijl intuïtie zich juist richt op liefde, groei en ontwikkeling.

Intunen

En hoe kunnen we nu weer op ons onderbuikgevoel intunen?
Allereerst om letterlijk te vóelen. Geeft iets je vlinders in je buik, of juist een steen op je maag? Wat voor lichamelijke sensaties ervaar je als je bijvoorbeeld voor een keuze staat? Is het een plezierig gevoel of niet? Voelen lukt het beste als je even stil bent en je je verbindt met jezelf. Ga bijvoorbeeld mediteren, mijmeren, navelstaren, dromen of journalen. Wees niet bang om te voelen. Soms kan voelen confronterend zijn, of ongemakkelijk. Maar weet, je intuïtieve gevoel is je GPS en is er voor jouw welzijn.

5 seconden

Je hebt ongeveer 5 seconden tussen het herkennen van een intuïtief gevoel en je hoofd die zich er vervolgens mee gaat bemoeien en dat maakt dat je gaat analyseren en allerlei mitsen en maren gaat bedenken. Dus ga met dat wat je eerste gevoel je ingeeft.

Een van mijn favoriete manieren om af te stemmen op mijn gevoel is het tossen van een munt. Dit gaat als volgt: Bepaal wat kop is en wat munt. Tos je munt en voordat je kijkt of het kop of munt is registreer je waar je op hoopt. Wat zou je graag willen? Kop of Munt?

Laat oordelen over wat er in je opkomt los. Soms kan namelijk dat wat goed voelt heel onlogisch zijn. En oordeel je toch (of doen anderen dat), wees je er dan bewust van. Immers, door bewustwording ontstaat er keus. Ga je mee met het oordeel of niet? En voel dan dus weer opnieuw wat het beste voor je voelt.

Vaker je intuïtie volgen kan spannend zijn, want het betekent minder planmatig bezig zijn en je meer overgeven aan dat wat er op je pad komt. Vertrouwen hebben op je gevoel en daarop je keuzes durven te baseren.

Een sprong in het diepe

Zo heb ik een aantal jaar geleden een grote beslissing genomen puur op intuïtie. Ik besloot man en -toen nog hele jonge- kinderen voor een kleine maand achter te laten om in Australië de opleiding te gaan volgen tot Creatrix® Transformologist®. Om zo vrouwen nog beter te kunnen helpen met hun emotionele en mentale blokkades. Toentertijd was de opleiding van Institute of Women International nog niet online en niet in Europa. Ik was letterlijk de allereerste van het Noordelijk halfrond die besloot deze opleiding te gaan doen. Ik kende niemand die Creatrix® of de opleiding kende. Had het zelf ook nooit ervaren. Maar het voelde gewoon goed. Ik wist deep down dat dit voor mij hét missende puzzelstukje was waarmee ik werkelijk een blijvend verschil kon gaan maken voor vrouwen.

Mijn onderbuikgevoel volgen betekende dat ik naar de andere kant van de wereld moest reizen en huis en haard achter moest laten. Ik kreeg weerstand van mijn omgeving. Mensen verklaarden mij voor gek. Maar ik vertrouwde op mijn intuïtie. Natuurlijk keek ik ook naar de rationele kant, maar de angst, onzekerheid en alle mitsen en maren kon ik redelijk goed managen door mezelf de vraag te blijven stellen: wat heb ik hier nu eigenlijk te verliezen, en wat te winnen? Ik bleef intunen op mijn gevoel en ik sprong in het diepe. Uiteindelijk bleek dat een van de beste beslissingen van mijn leven te zijn. Het heeft mijn werk, mijn woonsituatie, en het leven van mij en mijn gezin compleet veranderd.

Proef op de som ?

Laten we dus even de proef op de som nemen. Als ik je nu vraag: zou je bij een gezellige, betrokken, gratis, online Club willen horen waar drukke moeders elkaar helpen, steunen, spiegelen, inspireren en laten lachen? Wat zegt je gevoel dan NU?
Word je daar blij van?

Volg je gevoel en meld je dan HIER gelijk aan. Dan verwelkom ik je snel als lid van de Club voor Drukke Moeders!

Liefs,
Nikolien

Sharing = Caring ? Dus deel dit bericht, want misschien verander je daarmee wel het leven van een andere vrouw!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.