Logo-Momsandmore.png

Hoe jouw groei en verandering fiks gesaboteerd wordt

doelen stellen

Vandaag las ik de volgende woorden die echt bij me bleven hangen: The most important type of spiritual growth doesn’t happen when you’re meditating or on your yoga mat. It happens in the midst of conflict—when you are frustrated, angry, or scared, doing the same old thing, but then, suddenly, you realize that you have a choice to do it differently.

Ik spreek dagelijks veel vrouwen die wachten en hopen op groei en verandering. Die kaartjes leggen, affirmeren tot ze een ons wegen, de dagen van mercurius retrograde bijhouden en de nieuwste self-help boeken op hun nachtkastje hebben liggen. Om zo gelukkiger, sterker, wijzer, relaxter en liefdevoller te worden. Niet wetende dat hun groei en verandering flink gesaboteerd wordt!

Inzichten zijn niet genoeg

Ik houd ook van kaartjes, vertrouw op de kracht van het universum en word graag geïnspireerd door boeken, cursussen en challenges. Maar ik weet ook dat dit niet genoeg is voor echte verandering in je leven. Dat inzichten niet genoeg zijn. En dat uitkijken naar betere tijden niet die transformatie gaat brengen waar je zo naar snakt. Dat dit veelal quick-fixes zijn, of strategieën om met issues om te kunnen gaan. Maar dit betekent niet dat je dieperliggende blokkades weg zijn. Je veegt ze er enkel mee onder het tapijt.

Je onderbewustzijn bepaalt voor zo’n 95% wat je voelt en doet. En dit onderbewustzijn gaat graag van pijn weg en naar plezier toe en houdt je graag in veiligheid. Werkelijke transformatie is voor dat onderbewuste veiligheidssysteem onveilig. Het haalt je namelijk uit die situaties, patronen, gedachten en gevoelens die bewezen veilig voor je zijn (want je leeft immers nog). Dit veiligheidssysteem is er niet om je blij en gelukkig te maken, maar om je in veiligheid te houden. En werkelijke verandering van denken, voelen en doen is per definitie onveilig.

Jouw saboteur

Je hebt dus een innerlijke saboteur die oppervlakkige, veilige verandering die niet diepgaand en voor de lange termijn is, nog wel acceptabel vindt. Maar werkelijke, duurzame transformatie tot in je kern gaat dwarsbomen.

Hoe? Door je ‘ja, maar…’; gedachten en je uitstelgedrag dat er op volgt. Gedachten als: ik heb geen tijd, het is te duur, de sterren staan niet goed, anderen vinden dat, ik ben niet lekker, te moe, te druk, te…… vul zelf maar in.

Hoe vaak ben je iets begonnen, maar heb je het niet echt afgemaakt? Stel je dingen uit, of vind je excuses? Dit is dat veiligheidssysteem in actie.

Hoe stop je met je uitstelgedrag?

Om je veiligheidssysteem te omzeilen, te kunnen stoppen met uitstelgedrag en je situatie, gevoelens en gedachten echt blijvend te kunnen shiften, is er 100% commitment nodig. 99% is niet genoeg. Volledige commitment bestaat uit 3 ingrediënten: een solide beslissing, een pijnlijke investering en een berg motivatie.

Zeggen dat je het anders wil is gemakkelijk, maar om het werkelijk anders te gaan doen is wat anders. Dit betekent immers zien dat je veiligheidsmechanisme je saboteert en tegen je ‘ja maars…’ in gaan met een commitment dat groter en sterker is dan je saboteur. Door een solide beslissing, een pijnlijke investering en een berg motivatie.

Geen plan B

Een beslissing is pas een werkelijke, solide beslissing als er geen plan B meer is en als je eigen verantwoordelijkheid neemt. Dit betekent dat je stopt met wachten, hopen en de verantwoordelijkheid dus niet verlegt naar het universum, de kaarten of self-help boeken. Hier zit geen ‘proberen’, ‘hopen’, en ‘we zullen wel zien wat er uit komt’ aan vast. Nee, je doet het of je doet het niet. Het is alles of niets.

Hoe weet je nou dat je niet met een halfslachtige beslissing te maken hebt, maar met een echte? Zo’n echte beslissing voelt rete eng. Er poppen dan direct een boel het ‘ja, maars…’ op en het maakt je onrustig en tegelijkertijd voelt het deep-down ook goed.

Een pijnlijke investering

Je onderbewustzijn moet weten dat dit niet weer een zoveelste halfbakken poging is, maar dat je nu voor het echie gaat. Dit doe je door te betalen voor die transformatie in geld, tijd en energie. Immers, the one who pays, pays attention. En hoe meer ‘pijn’ je investering doet, hoe groter je commitment. We weten allemaal dat als je iets gratis in je schoot geworpen krijgt, je het -onderbewust- op minder waarde schat dan als je er op wat voor manier dan ook flink in hebt geïnvesteerd.

Mijn geheime troef

Om de beslissing te kunnen maken dat je het vanaf nu echt anders wil en hier dan ook fiks in investeert, is een berg motivatie nodig. Dit betekent dat de winst die je uit de verandering gaat halen groter moet zijn dan de winst die je haalt uit (de veiligheid van) het oude vertrouwde. Misschien is je eerste reactie hierop wel ‘natuurlijk wil ik uit die depressie komen’ en ‘duh, ik wil me helemaal niet burned-out voelen’. Maar als het betekent dat je door die depressie liefde en aandacht van je omgeving krijgt en die burn-out er voor zorgt dat je niet meer naar die stomme baan hoeft, wil je er dan wel écht vanaf?

Ik moet bekennen dat ik bij een cliënte die gesaboteerd wordt door haar veiligheidsmechanisme soms wel eens mijn geheime troefkaart uitspeel die zorgt voor zo’n grote bak motivatie, dat ze bijna niet anders kan dan er 100% voor gaan. Ik vraag haar hoe het voor haar kinderen is als ze geconfronteerd blijven worden met het gesnauw en geschreeuw van hun gefrustreerde, oververmoeide moeder. Dat ze haar gedoe dan in ieder geval voor haar kinderen moet doorbreken omdat ze een rolmodel is. Niets is zo’n sterke motivatie voor een moeder als het welzijn van haar kinderen.

Hoe zit het met jou?

Zeg eens eerlijk, hoe committed ben jij voor werkelijke, diepgaande en blijvende transformatie? Om nu echt van je frustraties, boosheid en angsten af te komen? Heb je lang genoeg gemediteerd, gewacht op het universum, en voldoende self-help boeken op je nachtkastje liggen?

Dan ben jij nu aan zet! Werkelijke transformatie begint bij een beslissing.
Maak dan nu de beslissing om een Zoom afspraak in te boeken en verder te praten met mij:

Klik hier!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.