Logo-Momsandmore.png

Help! Hij ziet mij niet meer staan!

Relatiesleur

‘In het begin was alles leuk en waren we superverliefd. Hij was attent, complimenteus en lief. We konden niet wachten elkaar te zien en als we elkaar niet zagen, belden en sms’ten we. Dat ging de hele dag door.
We gingen samenwonen, trouwen en kregen kinderen.
Ik weet best dat na een tijdje de roze bril afgaat en de echte verliefdheid verandert. Ik hou van mijn man en wil hem voor geen goud kwijt. Alleen… hij ziet mij niet meer staan. Hij houdt zich bezig met zijn werk, vrienden, onze kinderen, tv-kijken en zijn hobby’s. Met mij heeft hij nog nauwelijks contact. Ja, als het om de kinderen gaat of de planning, maar écht praten…nee, dat doen we niet meer. Hij belt niet meer zomaar en antwoordt nog maar zelden op Whatsapp’jes. Als de kinderen op bed liggen is hij bezig met zijn dingen. Een gesprekje kan er nauwelijks af.
Laatst had ik mezelf een make-over gegeven: kapper, make-up, nieuwe outfit. Lekker sexy. Ik voelde me mooi. Gewapend met een fles lekkere wijn ging ik naar huis. Mijn man zat onderuit op de bank tv te kijken en keek niet eens op! Toen ik de fles wijn voor hem hield, antwoordde hij met een ‘doe mij maar een biertje.’
Als ik hem vraag of hij nog van me houdt, zegt hij: ‘Ik laat het toch zien door de klusjes die ik doe? Ik breng toch brood op de plank?’
Ik vraag me af of ik door moet gaan met mijn relatie…’

‘Ons vuur wordt een waakvlam’

Een tijdje geleden las ik online bovenstaande noodkreet. Het raakte me. Bijna elke moeder herkent dit verhaal in meer of mindere mate. Ik ook.

In het begin is alles rozengeur en maneschijn, maar na een tijdje verandert de relatie en wordt ‘verliefd zijn op’ ‘houden van.’ Zo ook in mijn relatie. Nu met 2 kids en alle twee een ontzettend druk leven raken we elkaar soms een beetje kwijt en is het vuur in onze relatie vaak een waakvlam. Lange dagen aan het werk, volle agenda’s, stress en vermoeidheid: dit heeft een effect op onze relatie. Ik merk dat ik het lastig vind om hier mee om te gaan. Dat ik gefrustreerd raak, verzuur en afstand neem. En mijn man en ik zo langzaamaan in een negatieve spiraal terecht komen.

Ik weet, de dynamiek van je relatie verandert mee met elke fase. Een relatie goed houden is hard werken. Een relatie spannend houden ook, zeker als er kinderen komen.

[Tweet “Help! Het vuur in onze relatie is een waakvlam geworden!”]

Ik hou van mijn man. Voor mij is niets doen dan ook geen optie. En voor jou?
Ervaar jij ook sleur? Heb jij het ook vaak het idee dat je partner je meer ziet als onderdeel van de inventaris? Neemt hij jou en alles wat je doet voor lief?

Dan hebben JIJ en IK werk aan de winkel.

‘Jij en Ik? Maar het ligt toch aan hem, niet aan mij!’

Dat zou je denken, maar we kunnen onze partner niet veranderen. Wél de relatie die we met hem hebben. Wij maken namelijk geen onderdeel uit van hem, maar wel van de relatie met hem.
Veranderen we wat in ons gedrag of in de manier waarop we iets doen of aanpakken, dan veranderen we de dynamiek in onze relatie.

Als jij het gevoel hebt dat je partner je niet hoort of ziet, wil dat niet zeggen dat hij niet van je houdt. De desinteresse die je bij hem voelt (en die hij misschien ook wel bij jou voelt…) wordt vaak veroorzaakt door een gebrek aan communicatie. Jij en ik verwarren dat met gebrek aan liefde. Mannen zijn over het algemeen geen praters en uiten hun gevoelens anders. Mijn man kookt bijvoorbeeld elke avond en doet de hele IT voor Moms&More. Voelt hij zich echter niet gewaardeerd, dan sluit hij zich vaak liever af dan dat hij dat laat zien. En ik beken, ik laat mijn waardering te weinig blijken.

Wil wij dus verandering in onze relaties, dan moeten we ophouden naar onze partners te wijzen en er zelf iets aan doen.

Dit is onze plan de campagne

Vaak helpt iets kleins al om je relatie te veranderen. Daarom komen we in actie met dit plan:

  • We gaan weer eens in gesprek met onze partners. Bij voorkeur in een omgeving waar we echt tijd en aandacht voor elkaar kunnen hebben. Of zoals een vriendin voorstelde: boek een hotel met jacuzzi in de kamer. Samen in een jacuzzi met een glas wijn nodigt uit tot diepe gesprekken en héél handig: jullie kunnen niet tussendoor je mobiel checken. We beginnen een gesprek over een neutraal onderwerp, zoals een gezamenlijke interesse of zijn hobby. En dan gaan we actief luisteren zonder oordeel.
  • ‘Zullen we weer eens…?’ We gaan regelmatig iets met onze partners doen wat we vroeger vaker deden, maar op de stoffige plank beland is. Uit eten, film pakken, samen uitslapen of een dagje weg en dan zonder de kinderen.
  • We gaan onze partner verrassen. We zetten een viergangenmaal op tafel (ok, met mijn kooktalent is dat misschien niet het beste plan), doen de tv eens uit om wat samen te doen, laten overal briefjes met een lieve boodschap achter of sturen hem per kaart een leuke uitnodiging om…
  • En we geven niet zomaar op. Het is zijn relatie, maar ook de onze. We gaan eerst de hand in eigen boezem steken in plaats naar hem te wijzen. Waar laten wij het liggen, waar blijven we passief, doen we geen moeite meer? Wat kunnen wij doen om het op te lossen? En dat gaan we aanpakken. Verandert er echt niets, dan gaan we het gesprek met hem aan hierover en vraag waar hij staat en wat hij wil. We proberen dan de neuzen dezelfde kant op te krijgen en afspraken te maken.

 
We hebben geen garantie dat het gemakkelijk wordt of zonder strijd gaat, maar het staat als een paal boven water: we zitten samen met onze partners in de relatie. Daaraan werk je dus met zijn tweeën. Wil jij dat hij iets verandert, dan begint dat bij jou. Dus wil je ook een einde aan de frustratie, de afstand en de verzuring, kom dan ook in actie. Heb jij nog tips en ideeën, laat het hieronder weten! Samen stoken we het vuurtje weer op…

Wil jij dit vuurtje gegarandeerd, snel en op een duurzame manier weer opstoken?
Dan kan ik je helpen!
Neem nu vrijblijvend contact met me op en ik vertel je hóe!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.