Logo-Momsandmore.png

Wat de meeste vrouwen niet weten: Het geheim van je vrouwelijke cyclus

Cyclus

Je vrouwelijke cyclus, ongesteld zijn, PMS…. Er wordt vaak zo lacherig over gedaan. Bij het gros van de vrouwen is het een maandelijks gegeven. Iets wat er gewoon bij hoort, waar we nauwelijks aandacht aan schenken en vooral niet te veel over praten.
Sterker nog, we weten nauwelijks nog wat onze cyclus voor gigantische impact heeft op ons dagelijks denken, voelen en doen. Ik was me daar tot voor kort ook echt niet bewust van. Vond het gewoon een hinderlijke bijkomstigheid van het vrouw zijn en verder was het gewoon business as usual.

Totdat ik mij er in ging verdiepen. En wow, ik wist niet wat mij overkwam. De effecten van je vrouwelijke hormonen zijn gigantisch en gaat veel verder dan wat chagrijnigheid, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Je cyclus zit in élke cel van je lichaam en heeft dus ook effect op elke cel.

In elke week van je 4-weekse cyclus zit je als vrouw anders in elkaar. Heb je een andere focus, denk je anders, voel je anders en doe je anders. En hier schenken wij vrouwen nauwelijks aandacht aan.
Schokkend feit: Wist je bijvoorbeeld dat 41% van de vrouwen die opgenomen worden in psychiatrische inrichtingen 1 dag voor de 1e dag van hun menstruatie zitten?

En dat zij niet de vraag gesteld krijgen “waar zit je in je cyclus”, laat staan dat die vrouwen zichzelf die vraag stellen.
Zo kwam ik er ook achter dat je als vrouw rond je 40ste al met een been in de overgang staat, dat je PMS klachten tussen bevalling en menopause flink kunnen toenemen en je zo’n 10 jaar van je leven ongesteld bent.
Wij weten het gewoon niet meer, wij zijn de verbindingen met dat deel van ons vrouw zijn voor een groot deel verloren. Hoe het komt? Misschien door de mangerichte maatschappij, het taboe, ons snelle leven, de sfeer van geitenwollensok die er wellicht om heen hangt…

Wat je niet weet, maar wel móet weten

Hoe dan ook, je hormonen kan en mag je niet negeren. Sterker nog, je kan er je voordeel uit halen! Ja ook als je een spiraal hebt, niet meer ongesteld wordt of borstvoeding geeft. Je cyclus en het vrouw zijn zit immers in elke vezel van je lijf met een hele rits aan verschillende hormonen die gedurende een maand meer of minder actief zijn. Je moet dan misschien even zoeken naar je cyclus, maar je hebt er wel degelijk een.

[Tweet “Wat je niet weet, maar wel móet weten over je vrouwelijke cyclus!”]

Gemiddeld duurt een cyclus 4 weken. Bij de ene vrouw wat langer bij de andere wat korter. De ene vrouw ervaart het wat sterker, dan ander wat minder. Maar laten we hier even van het gemiddelde uitgaan.
Wat ik je nu ga vertellen is voor de meeste vrouwen een ware eye-opener. In één maand ben jij 4 verschillende vrouwen! In elke week van de maand heb je een andere focus.

Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding:

ReflectieFaseDag 1 6Menstruatie

In de eerste week na je menstruatie zit je in de Dynamische fase. In deze fase ben je rationeel, mentaal sterk, productief en gemotiveerd. Het is de fase waarin je het meeste voor elkaar krijgt. In deze fase start je nieuwe projecten, ben je doelgericht, scherp, is je geheugen sterk ben je het meest geconcentreerd. Fysiek ben je energiek, heb je minder slaap nodig en kan je langer doorgaan. De nadruk ligt op het ego, wilskracht en op wat we willen en nodig hebben. Je voelt je deze week het minst kwetsbaar en emotioneel. Hierbij kan je wel het meest gefrustreerd raken als je werkelijkheid niet overeenkomt met je verwachtingen.

In de 2e week na je menstruatie, in de week dat je ovuleert zit je in je Interactieve fase. Dit is de fase waarin je je het meest vrouwelijk voelt. Je laat jezelf zien aan en bent gericht op de buitenwereld. Dit is de week waarin je je het beste met anderen kan verbinden, waarin je het meest sociaal bent en gericht bent op relaties, empathie, en compassie. Het is de tijd waarin je het meest geduldig bent, zachter, gericht bent op je gevoel en het meest overtuigend bent. Je bent in deze fase zorgzaam, heel goed in non-verbale communicatie en hebt een natuurlijke charme over je heen hangen. Hierbij kan je wel jezelf op de laatste plaats zetten, te weinig me-time hebben en over je grenzen heen gaan.

In de week voor je menstruatie zit je in je Creatieve fase. Dit is voor de meeste vrouwen een lastige fase. PMS steekt hier vaak de kop op, vermindert ons uithoudingsvermogen en mentale flexibiliteit en is er een stijging in fysieke spanning, frustratie en agressie, stemmingswisselingen en overweldigende gevoelens en emoties. We zijn rusteloos, en in deze week is het glas half leeg. Echter, in deze week ben je ook het meest creatief, heb je momenten van briljante ideeën en inzichten, bent geïnspireerd en ga je aan de slag met je emotionele bagage. Je onderbewustzijn en intuïtie gaat een grotere rol spelen, je stelt jezelf levensvragen en doet dingen meer vanuit je hart. Je maakt in deze fase ook schoon schip, alles wat je niet langer dient laat je los. In deze fase ben je minder rationeel, minder sociaal en tolerant, gevoelig voor kritiek, angstig en heb je het meest waardering nodig. Neem in deze week dan ook geen grote beslissingen.

In de week van je menstruatie zit je in de Bezinnende fase. Dit is je meest reflectieve, spirituele week. In deze week heb je het meeste behoefte aan een time-out. Je lichaam heeft rust nodig om zich te vernieuwen en op te maken voor de Dynamische fase. In deze fase trek je jezelf terug, heb je het minst zin in sociale activiteiten, en kruip je het liefst onder een deken en laat je druk, to-do’s, en verantwoordelijkheden het liefst op afstand. Je bent naar binnen gericht, met een focus op je onderbewustzijn, je intuïtie, het universum en je ziel. Je laat los, reflecteert en accepteert meer. In deze fase ga je makkelijker mee met de flow en zit je meer in het nu dan in je hoofd. Je slaapt meer, eet minder, en hebt een laat maar waaien gevoel. Dit kan vaak haaks staan op wat er in je dagelijks leven van je wordt verwacht. Hierdoor kan het ook voelen alsof je in een flinke spagaat zit. Wees in deze fase dan ook lief voor jezelf.

Geef het door!

Het wordt hoog tijd dat we onze vrouwelijke kracht gaan onderkennen, herkennen en accepteren. Stop met het taboe, het negeren en bagatelliseren. Je cyclus heeft zo’n grote impact op hoe je in je vel zit, niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel. Ben je teruggetrokken, depressief, juist super actief of voel je je on top of the world? Sta eens stil bij je cyclus. En leer dit ook aan je dochter, je vriendinnen en alle vrouwen die dit niet weten. Geef deze kennis door, deel dit bericht en praat er over zodat ook zij er van profiteren.

Wil je meer weten over je fases, en over de spagaat die je hierdoor ervaart? Klik hier en neem contact op!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

8 Responses

 1. Dank je wel Nikolien, door dit artikel ben ik zeer geïnspireerd geraakt om de cyclus verder te onderzoeken en daar de aandacht aan te schenken die het verdient.
  Wij vrouwen zijn niet gek, wij liften mee op de golven van hormonen. Hoe mooi is het om je daar dan meer bewust van te zijn en er je voordeel mee te doen.
  Lieve groet, Thera

 2. Super bedankt voor deze post!
  Duidelijk en overzichtelijk, ik stuur de link door naar vriendinnen, dit zou iedere vrouw mogen lezen!

  Groetjes Janneke

 3. hoi Nikolien,

  ik kende wel het biologische verhaal mbt cyclus, maar wat is dit een fijne insteek en heerlijk verontschuldigend aan mijn monstermama in mij ;0

  1. Ja, he, als je dit weet hoef je je een stuk minder schuldig te voelen, en kan je er rekening mee houden! Liefs, Nikolien

 4. Beste Nikolien,

  Bedankt voor deze post! Er zou zoveel meer aandacht aan besteed moeten worden.
  De menstruatie heb ik vaak als een last beschouwd (mentaal dan), maar steeds meer kom ik erachter dat ik het mag zien als een deel van mij.

  Groetjes,

  Olga

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.