Logo-Momsandmore.png

Een kind doe ik er wel even bij

Een kind doe ik er bij

‘Een kind? Dat doe ik er wel even bij.’ Dat dacht ik toen ik zwanger was van mijn eerste. Ik had een hoop babyboeken in huis gehaald, was frequent bezoekster van babyblogs en ik had mijn draaiboek voor mijn leven met baby al klaarliggen. Zo werkte dat goed met alles in mijn leven: een goede voorbereiding, lijstjes maken en controle houden. Dus waarom zou dat met een kind anders zijn?
Als ik daar nu op terugkijk kan ik wel lachen om mijn naïviteit en onwetendheid. Maar een tijdlang heb ik er om moeten huilen. Ik ben zo’n type dat graag de touwtjes in handen heeft, dat er boven op zit en ik ben iemand die perfectionistisch is. Ik had dan ook torenhoge verwachtingen van mijzelf als moeder. Ik zou dat varkentje wel even wassen: in mijn werk zou ik succesvol zijn, mijn huis zou schoon en mijn koelkast vol, mijn prinsesje een wolk van een baby in schattige outfits, ik zou fitter dan ooit worden en mijn relatie zou steamy zijn.

Reality Check

Nadat de baby uit mijn buik was gekomen, de kraamtranen waren gedroogd en er geen beschuit met muisjes meer in huis te vinden was, kwam de reality check: douchen daar had ik nauwelijks tijd meer voor, laat staan voor hobby’s en vriendinnen. Mijn man moest het ontgelden vanwege slapeloze nachten en die high heels bleven in de kast. En omdat de realiteit bij lange na niet overeen kwam met mijn verwachtingen, raakte ik teleurgesteld in mijzelf, ik was boos, moe en voelde mij schuldig omdat ik mijn hoofd maar net boven water kon houden.
Nu, een aantal jaar later met een kleuter en een baby in huis, weet ik wel beter dan dat je een kind er even bij kan doen. Ik ben inmiddels bedreven geworden in het jongleren met honderdduizend ballen. Onder meer door simpelweg te accepteren dat ik bal honderdduizend-en-één toch écht laat vallen. Ik heb geleerd dat verwachtingen teleurstellingen scheppen en dat als je verwacht dat je je leven met kids in balans kan houden, dat je dan van een koude kermis thuis komt. Ik heb een hoop tips & tricks die mijn leven wat gemakkelijker maken, maar de werkelijke sleutel ligt volgens mij op een heel ander vlak: namelijk doen waar je voor in de wieg gelegd bent.

[Tweet “Een kind? Dat doe ik er wel even bij”]

Niet meer weten waar je het zoeken moet

Op het moment dat je struggelt in je leven als moeder , op het moment dat je niet meer weet waar je het zoeken moet van de stress, moeheid, frustratie en het schuldgevoel, zijn al die tips & tricks voor meer harmonie in je leven oplossingen van tijdelijke aard. Want naarmate je onder druk komt te staan doe je de dingen toch op díe manier zoals je ze altijd hebt gedaan, en het eerste wat je laat varen zijn deze adviezen.
Naar mijn mening ligt de echte verandering in je situatie niet buiten jezelf maar in jezelf. Op het moment dat je worstelt is dit een uitnodiging tot groei en tot het maken van nieuwe keuzes. Wanneer je dan keuzes maakt die passen bij waar jij voor in de wieg gelegd bent dan geeft dit je energie en motivatie.

Om je een voorbeeld te geven: na de geboorte van mijn eerste kind deed ik werk wat niet helemaal bij mij paste. Ja, ik was succesvol, ja ik kon er mijn huis van betalen, maar als ik ’s-ochtends de deur uitging om naar kantoor te gaan dan had ik het gevoel ”bah, ik moet weer”, en ik telde elke week weer af naar het weekend. Dit vrat energie, mijn werk vrat energie. En als ik thuis kwam was ik leeg en gesloopt en was er nauwelijks meer ruimte voor kind, man, vriendinnen, hobby’s, laat staan mijzelf. Na de geboorte van kind nummer twee – ik had inmiddels het roer volledig omgegooid, en was ik dat werk gaan doen waar ik voor in de wieg gelegd ben – is dat compleet anders. Mijn weken vliegen voorbij, ik heb energie, creativiteit en ik ben gelukkig zowel thuis als in mijn werk. En dit heeft natuurlijk ook effect op mijn omgeving. Een gelukkige moeder = gelukkige kids (en man ;-)).
Dus alle tips uit de boeken en van fora om je gezin, je carrière en je leven te managen zijn mooi meegenomen, maar de echte gamechanger is het besef dat een betere wereld toch echt bij jezelf begint.

Worstel jij ook? Meld je dan nu aan voor de Moms@Work – Workshop: “Vind jouw evenwicht in werk en moederschap!”. Neem de eerste stap om te ontdekken waar jij voor in de wieg gelegd bent!
Klik hier om je aan te melden.

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.