Logo-Momsandmore.png

Je bent moeder en meer…

alle ballen omhoog houden

Not my cup of tea

We praten over zo’n 5 jaar geleden tijdens een verjaardagsfeestje. Traditioneel staan de dames binnen terwijl de mannen buiten aan het koukleumen zijn om die enkele roker te vergezellen. Als enige niet-moeder sta ik met een half oor naar de conversaties van de vrouwen te luisteren. Hun kroost blijkt gespreksonderwerp numero uno. Van luieruitslag tot de beste strategie tegen nachtelijk spoken, alles wordt besproken. Not my cup of tea, dus vlucht ik naar de mannen waar ik word getrakteerd op een uitgebreide verhandeling over de 2,5 liter V6 (of zoiets) van een van de mannen. Tja, daar sta je dan met je goede gedrag. Note to self: als ik straks moeder ben, ga ik dus niet alleen over de kinderen praten, beloofd!

[clear/]

Fast-forward naar vandaag…

Inmiddels ben ik moeder van een dochter van 1,5 jaar. Net als bij de meeste moeders is mijn kind mijn favoriete gespreksonderwerp, maar ik probeer me in te houden. Die verjaardag van zo’n 5 jaar geleden is mij bijgebleven. Wat ontzettend irritant zou het voor (vooral) niet-moeders moeten zijn als ik oeverloos uit zou weiden over hoe geweldig dochterlief het doet, wat ze nu al weer heeft geleerd, hoe bijdehand ze aan het worden is en vooral hoe zwaar ik het er soms mee heb. Nee, ik houd me in. Ik ben namelijk niet alleen moeder, maar ook collega en mijn mede collega’s vinden de kantoorroddels uiteindelijk veel interessanter. Ik ben ook vriendin en ik kan best voor een tijdje mijn ei kwijt maar op een gegeven moment houdt het op en zal ik toch echt naar haar wel en wee moeten vragen. Ik ben ook dochter en zus, en mijn familie kan heel goed luisteren maar is het soms niet heerlijk even niet te hoeven praten? Ook ben ik echtgenote en mijn man kijkt mij na een dag vol vergaderen liever zwoel in mijn ogen of prefereert op z’n minst een rondje zappen op TV.

Je draai vinden in je rollen

Bij het krijgen van een kind vinden veel vrouwen het moeilijk hun draai te vinden in het combineren van alle rollen in hun leven. In elke rol in je leven, of het nu als echtgenote, vriendin, vrijwilliger, collega, actief bezoeker van de sportclub, kok, of hondentrainster is, wordt immers iets van je verwacht: hoe je je gedraagt en welke stukken van je persoonlijkheid naar voren komen, welke verantwoordelijkheden je op je neemt, wat je doet en wat je zegt.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 6.2 rollen op zich nemen per dag, in vergelijking tot mannen die 4,7 rollen per dag op zich nemen, waardoor 97% (!) van de vrouwen zich gestresst voelt, veel te weinig tijd voor zichzelf neemt en daarom sneller bezwijkt voor quick-fix comfort food zoals wijn en chocolade (ja, ik beken!). Ga maar eens voor jezelf na welke rollen je allemaal in je leven vervult, hoe anders je deze rollen vorm geeft, welke rollen je belangrijker vindt dan andere rollen, en in hoeverre jij last hebt van al je rollen.

Chaos en orde

Na zo iets ingrijpends als een kind krijgen staan je ritme, je planning, je balans, je prioriteiten, je emoties en je grenzen flink op z’n kop. Omdat wij als mens nu eenmaal gewoontedieren zijn, is het niet verwonderlijk dat het behoorlijk wat tijd kost om met deze veranderingen om te leren gaan. Dit heeft ook effect op het uitvoeren van je rollen: het kost meer energie en moeite. Je hebt waarschijnlijk een andere kijk op deze rollen gekregen en de mate waarin je je ene rol belangrijker vindt dan de andere rol is ook veranderd. Kortom, nog meer verwarring.

Omdat de ene vrouw de andere niet is, gaan wij allemaal anders om met deze situatie. Een groot aantal moeders vindt het fijn om te klankborden om zo weer wat structuur in de chaos te krijgen. De een doet dat bij een vriendin, de ander bij haar moeder, en weer een derde bij haar man. Maar vergeet die rollen niet en de specifieke invulling die je daar aan geeft. Krijg je bij je gesprekspartner wel wat je echt nodig hebt, de 100-en koppen thee van je vriendin, de warmte van je moeder en de knuffel van je man daargelaten? Zijn zij wel eigenlijk die gesprekspartner die je neus eens flink op de feiten kunnen drukken zolang als nodig is, eerlijk en objectief?

In mijn rol als jouw Moms&More coach help ik je in je nieuwe levensfase je rollen opnieuw vorm te geven door samen met jou kritisch en reëel naar de inhoud ervan te kijken, en de noodzaak, de kosten en de baten, en het uiteindelijke management hiervan onder de loep te nemen. Zodat je naast moeder ook volledig vrouw, collega, vriendin, dochter, zus en echtgenote kan zijn.

Wil je weer blij zijn met jezelf en met je leven? Neem dan nu contact met mij op!

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.