Logo-Momsandmore.png

10 tips voor het omhoog houden van alle ballen

alle ballen omhoog houden

Gisteren vroeg een vriendin aan mij:”Hoe doe je dat toch? Je hebt een baan als headhunter, een eigen bedrijf, volgt opleidingen, en je hebt ook nog eens een dochter van 2 rondlopen. Hoe combineer je alles?” Ik moet je eerlijk zeggen, ik moest hier even over nadenken. Hoe houd ik eigenlijk al die ballen in de lucht?

10 geweldige tips waar ik alles draaiend mee houd:

 • Kies de belangrijkste ballen. Stel prioriteiten, je kan niet álles. In mijn geval betekent dit dat ik niet 3 keer in de week ga sporten en dat mijn huis niet altijd schoon en opgeruimd is. Zeg ook eens nee.
 • Voel je niet schuldig. Heb er vrede mee dat je keuzes maakt en dus bepaalde zaken niet doet, uitbesteedt of uitstelt. Bewaak je energie, je tijd, je humeur en je gezondheid, want dat zijn immers zaken die jij en je kinderen hard nodig hebben.
 • Accepteer dat je niet perfect bent, dat je geen superwoman bent. Leg de lat wat minder hoog voor jezelf, en wees trots op wat je allemaal op een dag hebt weten te bereiken in plaats van gefrustreerd te raken over wat je niet hebt gedaan.
 • Organiseer. Ik zweer bij lijstjes: to-do lijstjes, niet-vergeten lijstjes en te-onthouden lijstjes. Dit betekent: uit mijn hoofd en op papier. Gebruik ook een familie planner of gezamenlijke agenda, verdeel taken en houd vast aan vaste routines. Een goede planning geeft rust.
 • Accepteer of vraag om hulp. Veel vrouwen vinden het moeilijk om hulp te vragen, want dit voelt voor hen aan als falen. Maar wie heeft ooit gezegd dat je het allemaal alleen moet doen? Bedenk ook dat mensen het vaak fijn vinden om een ander te kunnen helpen. Trek dus aan de bel als het je boven je hoofd groeit want hulp komt meestal niet zomaar aanwaaien.
 • Vermeld welk probleem jij voor een bedrijf kan oplossen. Leer te praten in baten. Welke resultaten weet jij te bereiken?
 • Begin een ruilhandel. Jij bent een ster in koken maar strijken is niet aan jou besteed terwijl je vriendin strijken rustgevend vindt maar in de keuken niets kan beginnen? Jij kookt voor haar, zij strijkt voor jou en je bent allebei geholpen. Zo heeft mijn buurvrouw net als ik een kleintje en als we verlegen zitten om wat me-time, passen we op elkaars kinderen. Maak het jezelf makkelijk door diensten te ruilen.
 • Geef jezelf aandacht. Zet jezelf niet op de laatste plaats maar besteed aandacht aan jezelf. Dus ga naar bed als je moe bent of lees dat leuke boek als je er vrolijk van wordt. Door dingen te blijven doen die mij blij maken en energie geven, kan ik het jongleren met alle ballen in ieder geval een stuk beter volhouden.
 • Laat los. Als je situatie verandert, betekent dat ook vaak dat dingen die je altijd op een bepaalde manier hebt gedaan, die altijd voor je werkten, die veilig en vertrouwd voelden, nu niet meer dat effect hebben. Laat deze zaken los. Denk bijvoorbeeld aan routines en tradities, maar misschien ook aan werk en relaties.
 • Wees flexibel. Een hoop ballen in de lucht houden kan er toe leiden dat bij het kleinste zuchtje wind alle ballen op de grond vallen, zoals een ziek kind, oppas die opeens afzegt of een auto die niet start. Daar gaat je strakke planning. Ik kon hier heel onrustig van worden totdat ik accepteerde dat iedereen wel eens te maken krijgt met overmacht en dat hoe je hier mee omgaat bepaalt of je de boel snel weer op de rit hebt of niet!
 • Blijf lachen. Jongleren met een hoop ballen is gewoon hard werken en niet altijd leuk of gemakkelijk. Ik blijf gemotiveerd door mij te focussen op successen, groot of klein, door oog te houden voor grappige momenten en vooral door bewust het glas als half vol te zien en niet als half leeg.
Ik ben erg benieuwd naar jouw tips.
Wat werkt wel en wat werkt nou niet voor jou?
Deel jouw ervaringen en laat je bericht hieronder achter.

Sharing is caring

Related posts

A silent rebel or blood on your face?

In shock, I paused scrolling through my Facebook timeline. Is that blood? On her face? And did she just call it ‘her moonblood’?

A hateful love note

A hateful love note

This Valentine’s morning I started my day just like any other Monday morning.With some peace and quiet and a homemade cappuccino (I

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.